A kedvezményezett neve: Komplex Média Csomagolástechnikai és Feldolgozó Kft.

A projekt címe: Festékreceptúrák kidolgozása kutatás-fejlesztés keretében In-Mould fóliákhoz.

A szerződött támogatás összege: 83 203 025,- Ft

A projekt összköltsége: 151 278 228,- Ft

A támogatás mértéke: 55%
A PROJEKT TERVEZETT BEFEJEZÉSI DÁTUMA: 2020.06.30.
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00272

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:

Jelen fejlesztés alapját gépi –és, technológiai fejlesztés képezi. Ezen belül is az in-mould technológia alkalmazása során felmerülő problémák megoldása. Az IML (in-mouldlabeling: fejlett ipari robottechnológiával felhelyezett fröccsöntött címke). Ez a technológia lehetővé teszi a címketárak gyors cseréjével a kisszériás gyártásokat. Az IML technológiát többek között élelmiszerek csomagolóanyagainak gyártásánál és műanyag tárolódobozok gyártásánál alkalmazzák. Az IML lényege, hogy a megfelelő fóliára nyomtatott címkét a csomagolásra szolgáló doboz, pohár vagy egyéb műanyag eszköz felületére fröccsöntéssel applikálják fel a csomagolóeszköz gyártása során, ahol egy címketárolóból a sztatikusan feltöltött címkét robot helyezi fel a fröccsöntő szerszám belső falára, amelyet követően a hordozót egy folyékony műanyag masszából formázzák, majd lehűtik. Ezzel a címke a csomagolás szerves részévé válik, tartós és nem eltávolítható.Az IML technológia környezetvédelmi szempontból is innovációnak számít, mert az újrafeldolgozás során a címke és a hordozó felület az anyagazonosság miatt egyben kezelhető, és egyben visszadolgozható.

A jelen pályázat keretén belül a még nem teljesen kiforrott és kidogozott technológiából fakadó problémák megoldása érdekében vizsgáljuk és teszteljük a nyomatok színtartóságát, hőhatásra keletkezett elszíneződését, karcállóságát, hőállóságát,festéktapadását, élelmiszerekkel szembeni kioldódását –és, elszíneződését, valamint az alaptermék tapadását és sztatikus feltöltöttségét.

A festékgyártók egyelőre csak általános tulajdonságokkal rendelkező festékeket gyártanak és forgalmaznak. Ezen in-mould címkék gyártására még nem teljes körűen felhasználhatók, de adalékanyagokkal alkalmassá tehetők ezen felhasználási területre. Az in-mould címkéken a festéktapadás még sok problémát okoz. Jelen fejlesztési pályázatunk is az alábbi festékgyártási hiányosságok kidolgozására és tesztelésére keresi a megoldásokat.

Kiemelkedően fontos olyan adalékokkal ellátott festékek kikísérletezése, ami az alábbiakban részletezett elvárásoknak egyaránt megfelelnek. A kutatás-fejlesztési projektünk célja ilyen festékreceptúra kidolgozása és előállítása.

–             Élelmiszerekkel szembeni kioldódás és elszíneződés mentesség.

–             Hőálló tartós pigmentáció, foltosodás mentesség.

–             A festéktapadás szabványos mértékének elérése.

–             Színtartósság, UV-állóság szabványi színjének megfelelés.

–             A migrációs teszteken való megfelelés.

–             A nyomtatott felületek dörzsállóság és karcállóságának fokozása.

–             Sztatikus feltölthetőség megőrzése és javítása.

–             A termékekre történő tapadási tulajdonságok növelése.

A festékgyártók, a teszt laboratóriumok, a nyomdák és a végfelhasználók együttműködése és folyamatos termékfejlesztése szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi problémákra megoldást találjanak.

A projekt elsődleges megvalósítási helyszíne a 7400 Kaposvár, Nagygát utca 6 szám, ami a Komplex Média Kft. telephelye.